Telina, sau apium graveolens, este o planta din familia apiaceae. Poate atinge o inaltime de pana la 1 m. Frunzele sale sunt mari, penat-lobate. Florile sunt mici, de obicei avand culoarea alba. Fructul sau este achena. Poate rezista pana la temperaturi aproape de 0 grade Celsius. Perioada de inflorire este la inceputul toamnei. Este o planta hidrofila.
Este uimitor de cata popularitate se bucura legumele exotice in defavoarea unor legume precum telina, legume cu traditie in bucataria romaneasca. Ignorand proprietatile culinare si medicinale ale acestei legume, nu putini sunt cei care o catalogheaza drept lipsita de importanta pentru sanatatea cea de zi cu zi. In antichitate insa, telina era considerata o planta sfanta, fiind cunoscuta de catre romani ca o planta cu
deosebite insusiri medicale si de vechii chinezi ca o planta harazita sa mentina agerimea spiritului si tineretea spiritului. Astazi, telina este intrebuintata atat in medicina, cat si in bucatarie.Cunoscuta de peste 2000 de ani, telina (Apium graveolens) e o planta pretioasa: de la ea se foloseste totul: frunze, flori, seminte, radacina. In medicina chineza se spune ca nu exista aliment mai eficient pentru intinerirea corpului si a mintii cum este telina.
Originara din sudul Europei, telina a fost folosita in medicina inca din perioada Greciei antice, iar cu 500 de ani i.H. chinezii o foloseau deja in bucatarie. Vindecatorii populari romani foloseau telina la copii pentru a-i face sa creasca repede si sanatosi, la adulti in afectiunile rinichilor si contra oboselii, iar la batrani impotriva reumatismului, senilitatii si a altor neajunsuri.
In zilele noastre telina se foloseste foarte mult in arta culinara, fiind totodata un excelent remediu pentru profilaxia si tratamentul bolilor datorita continutului in vitamine (A, B, C, K, PP) si minerale (Na, K, Ca, Mg, Fe, P, I, Mn, Cu). Telina este o planta depurativa, fiind utila in curatarea si dezintoxicarea organismului: 100-150 ml suc de telina zilnic in cure de 15-20 de zile este un excelent depurativ de primavara care accentueaza foarte mult procesele de eliminare a substantelor toxice din corp.
Telina se cultiva pe soluri umede si fertile, bogate in humus si in substante nutritive, necesitand o ingrijire atenta si o irigare sistematica, la intervale scurte. Componentele chimice din radacini si frunze sunt foarte variate, ceea ce explica atat valoarea alimentara, cat si terapeutica. Pe langa un continut mediu de apa (83%), se gasesc in radacini: zaharuri (5%), proteine, o mare bogatie de saruri minerale (potasiu, sodiu, calciu, magneziu, fier, iod, etc), vitamine (A, B1, B2, C), precum si un ulei eteric (bogat in apiol, bergapten si anhidrida sedanoica), care imprima mirosul si gustul caracteristic. Uleiul eteric din seminte reprezinta 2% din total si este extras, mai ales, in Franta, Olanda, Ungaria, India si SUA, realizand o cantitate mondiala de peste 20 de tone anual. telina, aflata astazi in culturile de legume, provine dintr-o forma salbatica ce crestea pe terenurile saline si mlastinoase din lungul litoralului mediteranean si din Caucaz. Din acest stramos au derivat soiurile selectionate care se cultiva in toata lumea pentru frunze sau radacini.
Telina este de asemenea un foarte bun reglator hormonal. Studii facute in Japonia, China, Rusia au aratat ca o dieta care contine multe legume proaspete, in special telina, prelungeste tineretea biologica a femeii, combate foarte eficient dismenoreea si infertilitatea si e un remediu foarte puternic contra menopauzei premature si a tulburarilor care apar la debutul ei. Totodata, sucul de telina (in special din frunze) e recunoscut drept un excelent afrodisiac, fiind indicat in impotenta si frigiditate. Unele studii au aratat ca telina stimuleaza producerea de androsteron (hormon natural produs de barbati) si care se elibereaza prin transpiratie sub forma asa-numitilor feromoni. Acesti feromoni stimuleaza dorinta sexuala la femei chiar daca ele nu simt mirosul propriu-zis.
Datorita finetei cu care regleaza sistemul hormonal, precum si capacitatii sale depurative, telina combina calitatile necesare tratarii unor boli de piele cu o cauzalitate complexa cum ar fi: psoriazisul, vitiligo, sclerodermia, anumite forme de acnee sau dermatoze alergice.
Efectul tonic si regenerant se datoreaza stimularii glandelor suprarenale. De asemenea, telina reduce nivelul hormonului de stress (unul din factorii ce determina constrictia vaselor sanguine) ducand astfel la scaderea tensiunii arteriale. S-a descoperit de curand in telina, o substanta care reduce tensiunea arteriala prin relaxarea vaselor sanguine. Actiunea benefica asupra tensiunii arteriale se datoreaza si unor minerale pe care le contine, in special potasiu, calciu si magneziu.
Raportul ideal intre fierul si magneziul pe care il contine telina o face utila in profilaxia bolilor canceroase. Este indicata si in anemii.
Studii efectuate pe animale, “tratate” mai multe saptamani cu o solutie apoasa de telina au demonstrat o scadere semnificativa a colesterolului in exces din sange.
Telina are si proprietati diuretice fiind utila in afectiuni renale (colica, litiaza renala) precum si in bolile cardiace cu edeme. Datorita efectului hipoglicemiant e utila si in diabetul zaharat. Este si un foarte bun remediu impotriva tulburarilor nervoase (depresie, nervozitate, insomnie), semintele avand efecte calmante, sedative si tranchilizante. Continand substante cu efect antiinflamator e indicata impotriva reumatismului si gutei. Ea stimuleaza apetitul (indicata in anorexie) si digestia, combate bolile stomacului si intestinului.
Semintele de telina contin mult ulei volatil cu efect tonic general si imunostimulator.
In uz extern, telina se foloseste pentru efectul ei cicatrizant in plagi greu vindecabile, cicatrici inestetice, ulcere, cancere si de asemenea este utila si in degeraturi.
Tratamente interne
* Hipertensiune – sucul din telina este folosit in mod traditional in China pentru reducerea presiunii arteriale. Reteta: se amesteca sucul cu miere in cantitati egale si se administreaza 5 linguri din acest amestec, de 3 ori pe zi, timp de minimum o luna. Studii recente au aratat ca dupa 6 saptamani de tratament, valorile presiunii arteriale au scazut la cei mai multi dintre pacienti cu 12-15%, aceasta datorandu-se atat efectelor vasodilatatoare, cat si celor diuretice ale acestui zarzavat.
* Ischemie cardiaca, prevenirea infarctului – telina are in compozitia frunzelor sale asa-numitele “ftalide”, substante care au efecte relaxante asupra musculaturii netede si care fac arterele sa isi mareasca diametrul. Mai mult, aceasta categorie de substante reduc nivelul hormonilor de stres din sange, impiedicand astfel vasoconstrictia si puseele de hipertensiune. Se recomanda cura cu suc de telina (150 ml pe zi), dar si consumul de telina sub forma de salata, in cure de 6 saptamani, minimum.
* Adjuvant in infectiile bacteriene – cercetarile de laborator au aratat ca uleiurile volatile din telina au un efect puternic antibiotic, prevenind si ajutand corpul sa se apere in fata infectiilor cu bacterii cum ar fi: Staphylococcus aureus, Staphylococcus albus, Shigella dysenteriae, Salmonella typhi, Streptococcus faecalis, Streptococcus pyogenes sau Pseudomonas solanacearum. Ca adjuvant la tratamentul prescris de medic, se recomanda consumul infuziei combinate de telina (2-3 cani pe zi), dar si introducerea telinei proaspete in consum, ca aliment.
* Sindrom de oboseala cronica – se bea zilnic, dimineata, o combinatie din jumatate de pahar de suc de frunze de telina si o jumatate de pahar de suc de morcov. Aceasta doza se ia pe stomacul gol, cu 10 minute inainte de a manca. Are efecte tonice nervoase, ajuta la reglarea activitatii glandelor suprarenale (responsabile de secretia asa-numitilor hormoni de stres), imbunatateste reactia organismului per ansamblu la suprasolicitarea psihica si fizica.
* Impotenta, frigiditate – se consuma 50-100 ml de vin obtinut din frunze si seminte de telina, preparat dupa reteta prezentata in acest articol. Remediul se ia pe stomacul gol sau la minimum doua ore dupa ce am mancat, cu 15-30 minute inaintea actului sexual. Efectele acestui vin sunt rapide. Pentru imbunatatirea vietii sexuale pe termen lung, se recomanda salatele cu frunze de telina, sucul de radacina de telina (150 ml pe zi), pulberea de seminte de telina (2 grame pe zi), care au efecte puternice de relansare a activitatii gonadelor.
* Reumatism – mai ales in afectiunile reumatice degenerative, consumul de telina proaspata (minimum 50 de grame zilnic), asociat cu o dieta preponderent crudivora, face adevarate minuni. Se face o cura de minimum 3 luni, timp in care se consuma zilnic telina proaspata, asociata cu o alimentatie integral vegetariana, gatita termic doar in proportie de 30%. Frunzele de telina sunt foarte eficiente contra problemelor articulare, deoarece sunt bogate in flavonoide, cu efecte antiinflamatoare, in vitamina C, in fitohormoni cu efect intineritor. Cura cu telina este foarte importanta si pentru combaterea efectelor secundare nefaste ale corticoizilor, cu care sunt adesea tratate afectiunile reumatice.
* Adjuvant in afectiuni tumorale – studii de laborator au aratat ca anumite substante active din telina, asa-numitii compusi acetilenici, stopeaza cresterea tumorilor. Alte substante din acest zarzavat, cumarinele, au un important rol in prevenirea proceselor de malignizare. Ca atare, se recomanda atat pentru prevenire, cat si ca adjuvant contra acestor afectiuni, consumul de telina proaspata, sub forma de salata, cate 50-70 de grame pe zi.
* Cancer de colon si de rect – un studiu facut in China, la Colegiul de Medicina din Harbin, pe 336 de cazuri de cancer colo-rectal, a aratat ca un consum ridicat de frunze de telina si de ceapa verde, in special, si de zarzavaturi verzi, in general, amelioreaza aceasta forma de cancer. Un rol la fel de important il au – se pare – cele doua vegetale si in prevenirea acestei forme de cancer. Se recomanda, asadar, consumul zilnic de salate de cruditati, asezonate din belsug cu frunze de telina si de ceapa verde.
* Leucemie, limfom malign Hodgkin – se consuma sucul de telina verde, cate 100 ml, de doua ori pe zi, combinat in proportii egale cu suc de radacina de morcov. Sucul se bea foarte proaspat, pentru a impiedica deteriorarea unor substante continute de frunzele de telina, substante care sunt o speranta in tratamentul acestor afectiuni. Studii de medicina experimentala au aratat ca mai multe principii active continute de telina (luteolina si ftalidele) joaca rolul cel mai important, inhiband dezvoltarea tumorilor si inducand apoptoza, adica moartea programata a celulelor canceroase.
* Colesterol – se consuma frunze de telina verde, proaspete, sub forma de salata sau ca adaos la ciorbe ori la tocanite. Concomitent, se tin cure de 56 de zile, timp in care se consuma zilnic, dimineata, un sfert de pahar (50 ml) de suc de frunze de telina. Studii de medicina experimentala au aratat ca la animalele cu hipercolesterolemie indusa, nivelul de colesterol negativ din sange scade cu pana la 20%, atunci cand este administrat un extract apos de telina.
* Obezitate – salatele de cruditati cu multa telina verde sunt un adevarat elixir in tratarea supragreutatii. Aceasta planta are efecte diuretice, ajutandu-ne sa eliminam excesul de apa din tesuturi si ajuta la “arderea” mai eficienta a grasimilor. De asemenea, telina verde consumata zilnic (40-70 de grame) reduce reactivitatea la stres, fiind de mare ajutor pentru combaterea asa-numitelor “accese de foame”, care apar frecvent la obezi, mai ales in conditii de tensiune emotionala, de gol sufletesc, de frustrare afectiva.
* Adjuvant in diabet – se consuma zilnic minimum 50 de grame de frunze de telina, de leustean sau de patrunjel. Toate aceste zarzavaturi sunt bogate in fibre alimentare si in principii active cu efect hipoglicemiant. Aceste zarzavaturi, consumate zilnic, ajuta, de asemenea, organismul sa devina mai receptiv la efectele insulinei.
* Astm, bronsite – se recomanda infuzia combinata de frunze si seminte de telina (se pune, suplimentar fata de reteta initiala, 1 lingurita de seminte, pentru a obtine un litru de preparat), din care se bea cate un litru pe zi, in cure de 14 zile. Telina are efecte antispastice, relaxante, asupra musculaturii netede, ajuta la fluidizarea excesului de mucus si la eliminarea sa de pe caile respiratorii. In medicina traditionala, telina era folosita cu succes si contra tuberculozei pulmonare si a pleureziei.
* Calculi renali – foarte bogata in potasiu si magneziu, telina este un excelent remediu pentru prevenirea calculilor renali. Mai mult, frunzele si radacina sa contin principii diuretice si antiinflamatoare renale, ajutand la eliminarea microcalculilor formati in rinichi si prevenind formarea altora noi. Se recomanda curele de 2 saptamani, timp in care se administreaza in fiecare zi cate un sfert de litru de suc de frunze (obtinut prin metoda prezentata in acest articol) si de radacina (obtinut cu storcatorul electric centrifugal), combinate in proportii egale.
* Calculi biliari – se recomanda, in mod special, consumul frunzelor de telina crude, sub forma de salata sau de zarzavat adaugat in mancaruri. Datorita continutului de fibre alimentare, a efectelor sale de stimulare a evacuarii bilei din colecist (colecistokinetice), telina este un remediu excelent pentru prevenirea litiazei biliare. De asemenea, poate fi folosita pentru eliminarea “malului” din vezica biliara.
* Constipatie – un remediu care in unele cazuri a aratat efecte laxative surprinzator de prompte este infuzia combinata de frunze de telina. Se consuma dimineata, pe stomacul gol, pana la ora 10, jumatate de litru – un litru din acest preparat, in 3-4 reprize. In completarea acestui tratament cu telina, la micul dejun se vor consuma cereale integrale si multe fructe proaspete.
Tratamente externe
* Degeraturi – se face un decoct din doua radacini de telina si dintr-o mana de frunze uscate, care se fierb la foc mic, in 1,5 litri de apa, vreme de 30 de minute. Preparatul se lasa sa se raceasca si se filtreaza. Se fac bai caldute (niciodata fierbinti!), inmuind vreme de 20-30 de minute membrul afectat in decoctul astfel obtinut.
* Inflamatii oculare – se umezeste o bucata de tifon cu infuzie combinata de telina. Compresa se pune peste ochii cu pleoapele inchise, tinandu-se vreme de 1-2 ore (din timp in timp, compresa se mai inmoaie in infuzie, pentru a fi pastrata umeda). Este un tratament adjuvant de medicina traditionala, cu care s-au obtinut rezultate foarte bune contra conjunctivitei si a blefaritei.
PRECAUTII SI CONTRAINDICATII
Frunzele de telina se vor consuma cu moderatie (maximum 5 grame pe zi), in perioada sarcinii, in timp ce semintele de telina sunt total contraindicate in aceasta perioada. Curele de telina pot conduce la aparitia fotodermatitelor (sensibilitate exagerata a pielii la radiatia solara), de aceea, persoanele ce consuma seminte sau frunze de telina in cure intensive nu trebuie sa se expuna la soare puternic fara sa foloseasca creme cu rol de filtrare sau de blocare a radiatiilor ultraviolete.
In foarte rare cazuri, telina poate produce alergii traduse prin urticarie, deranjamente digestive sau catar respirator, caz in care tratamentul va fi intrerupt.
Este uimitor de cata popularitate se bucura legumele exotice in defavoarea unor legume precum telina, legume cu traditie in bucataria romaneasca. Ignorand proprietatile culinare si medicinale ale acestei legume, nu putini sunt cei care o catalogheaza drept lipsita de importanta pentru sanatatea cea de zi cu zi. In antichitate insa, telina era considerata o planta sfanta, fiind cunoscuta de catre romani ca o planta cu
deosebite insusiri medicale si de vechii chinezi ca o planta harazita sa mentina agerimea spiritului si tineretea spiritului. Astazi, telina este intrebuintata atat in medicina, cat si in bucatarie.Cunoscuta de peste 2000 de ani, telina (Apium graveolens) e o planta pretioasa: de la ea se foloseste totul: frunze, flori, seminte, radacina. In medicina chineza se spune ca nu exista aliment mai eficient pentru intinerirea corpului si a mintii cum este telina.
Originara din sudul Europei, telina a fost folosita in medicina inca din perioada Greciei antice, iar cu 500 de ani i.H. chinezii o foloseau deja in bucatarie. Vindecatorii populari romani foloseau telina la copii pentru a-i face sa creasca repede si sanatosi, la adulti in afectiunile rinichilor si contra oboselii, iar la batrani impotriva reumatismului, senilitatii si a altor neajunsuri.
In zilele noastre telina se foloseste foarte mult in arta culinara, fiind totodata un excelent remediu pentru profilaxia si tratamentul bolilor datorita continutului in vitamine (A, B, C, K, PP) si minerale (Na, K, Ca, Mg, Fe, P, I, Mn, Cu). Telina este o planta depurativa, fiind utila in curatarea si dezintoxicarea organismului: 100-150 ml suc de telina zilnic in cure de 15-20 de zile este un excelent depurativ de primavara care accentueaza foarte mult procesele de eliminare a substantelor toxice din corp.
Telina se cultiva pe soluri umede si fertile, bogate in humus si in substante nutritive, necesitand o ingrijire atenta si o irigare sistematica, la intervale scurte. Componentele chimice din radacini si frunze sunt foarte variate, ceea ce explica atat valoarea alimentara, cat si terapeutica. Pe langa un continut mediu de apa (83%), se gasesc in radacini: zaharuri (5%), proteine, o mare bogatie de saruri minerale (potasiu, sodiu, calciu, magneziu, fier, iod, etc), vitamine (A, B1, B2, C), precum si un ulei eteric (bogat in apiol, bergapten si anhidrida sedanoica), care imprima mirosul si gustul caracteristic. Uleiul eteric din seminte reprezinta 2% din total si este extras, mai ales, in Franta, Olanda, Ungaria, India si SUA, realizand o cantitate mondiala de peste 20 de tone anual. telina, aflata astazi in culturile de legume, provine dintr-o forma salbatica ce crestea pe terenurile saline si mlastinoase din lungul litoralului mediteranean si din Caucaz. Din acest stramos au derivat soiurile selectionate care se cultiva in toata lumea pentru frunze sau radacini.
Telina este de asemenea un foarte bun reglator hormonal. Studii facute in Japonia, China, Rusia au aratat ca o dieta care contine multe legume proaspete, in special telina, prelungeste tineretea biologica a femeii, combate foarte eficient dismenoreea si infertilitatea si e un remediu foarte puternic contra menopauzei premature si a tulburarilor care apar la debutul ei. Totodata, sucul de telina (in special din frunze) e recunoscut drept un excelent afrodisiac, fiind indicat in impotenta si frigiditate. Unele studii au aratat ca telina stimuleaza producerea de androsteron (hormon natural produs de barbati) si care se elibereaza prin transpiratie sub forma asa-numitilor feromoni. Acesti feromoni stimuleaza dorinta sexuala la femei chiar daca ele nu simt mirosul propriu-zis.
Datorita finetei cu care regleaza sistemul hormonal, precum si capacitatii sale depurative, telina combina calitatile necesare tratarii unor boli de piele cu o cauzalitate complexa cum ar fi: psoriazisul, vitiligo, sclerodermia, anumite forme de acnee sau dermatoze alergice.
Efectul tonic si regenerant se datoreaza stimularii glandelor suprarenale. De asemenea, telina reduce nivelul hormonului de stress (unul din factorii ce determina constrictia vaselor sanguine) ducand astfel la scaderea tensiunii arteriale. S-a descoperit de curand in telina, o substanta care reduce tensiunea arteriala prin relaxarea vaselor sanguine. Actiunea benefica asupra tensiunii arteriale se datoreaza si unor minerale pe care le contine, in special potasiu, calciu si magneziu.
Raportul ideal intre fierul si magneziul pe care il contine telina o face utila in profilaxia bolilor canceroase. Este indicata si in anemii.
Studii efectuate pe animale, “tratate” mai multe saptamani cu o solutie apoasa de telina au demonstrat o scadere semnificativa a colesterolului in exces din sange.
Telina are si proprietati diuretice fiind utila in afectiuni renale (colica, litiaza renala) precum si in bolile cardiace cu edeme. Datorita efectului hipoglicemiant e utila si in diabetul zaharat. Este si un foarte bun remediu impotriva tulburarilor nervoase (depresie, nervozitate, insomnie), semintele avand efecte calmante, sedative si tranchilizante. Continand substante cu efect antiinflamator e indicata impotriva reumatismului si gutei. Ea stimuleaza apetitul (indicata in anorexie) si digestia, combate bolile stomacului si intestinului.
Semintele de telina contin mult ulei volatil cu efect tonic general si imunostimulator.
In uz extern, telina se foloseste pentru efectul ei cicatrizant in plagi greu vindecabile, cicatrici inestetice, ulcere, cancere si de asemenea este utila si in degeraturi.
Tratamente interne
* Hipertensiune – sucul din telina este folosit in mod traditional in China pentru reducerea presiunii arteriale. Reteta: se amesteca sucul cu miere in cantitati egale si se administreaza 5 linguri din acest amestec, de 3 ori pe zi, timp de minimum o luna. Studii recente au aratat ca dupa 6 saptamani de tratament, valorile presiunii arteriale au scazut la cei mai multi dintre pacienti cu 12-15%, aceasta datorandu-se atat efectelor vasodilatatoare, cat si celor diuretice ale acestui zarzavat.
* Ischemie cardiaca, prevenirea infarctului – telina are in compozitia frunzelor sale asa-numitele “ftalide”, substante care au efecte relaxante asupra musculaturii netede si care fac arterele sa isi mareasca diametrul. Mai mult, aceasta categorie de substante reduc nivelul hormonilor de stres din sange, impiedicand astfel vasoconstrictia si puseele de hipertensiune. Se recomanda cura cu suc de telina (150 ml pe zi), dar si consumul de telina sub forma de salata, in cure de 6 saptamani, minimum.
* Adjuvant in infectiile bacteriene – cercetarile de laborator au aratat ca uleiurile volatile din telina au un efect puternic antibiotic, prevenind si ajutand corpul sa se apere in fata infectiilor cu bacterii cum ar fi: Staphylococcus aureus, Staphylococcus albus, Shigella dysenteriae, Salmonella typhi, Streptococcus faecalis, Streptococcus pyogenes sau Pseudomonas solanacearum. Ca adjuvant la tratamentul prescris de medic, se recomanda consumul infuziei combinate de telina (2-3 cani pe zi), dar si introducerea telinei proaspete in consum, ca aliment.
* Sindrom de oboseala cronica – se bea zilnic, dimineata, o combinatie din jumatate de pahar de suc de frunze de telina si o jumatate de pahar de suc de morcov. Aceasta doza se ia pe stomacul gol, cu 10 minute inainte de a manca. Are efecte tonice nervoase, ajuta la reglarea activitatii glandelor suprarenale (responsabile de secretia asa-numitilor hormoni de stres), imbunatateste reactia organismului per ansamblu la suprasolicitarea psihica si fizica.
* Impotenta, frigiditate – se consuma 50-100 ml de vin obtinut din frunze si seminte de telina, preparat dupa reteta prezentata in acest articol. Remediul se ia pe stomacul gol sau la minimum doua ore dupa ce am mancat, cu 15-30 minute inaintea actului sexual. Efectele acestui vin sunt rapide. Pentru imbunatatirea vietii sexuale pe termen lung, se recomanda salatele cu frunze de telina, sucul de radacina de telina (150 ml pe zi), pulberea de seminte de telina (2 grame pe zi), care au efecte puternice de relansare a activitatii gonadelor.
* Reumatism – mai ales in afectiunile reumatice degenerative, consumul de telina proaspata (minimum 50 de grame zilnic), asociat cu o dieta preponderent crudivora, face adevarate minuni. Se face o cura de minimum 3 luni, timp in care se consuma zilnic telina proaspata, asociata cu o alimentatie integral vegetariana, gatita termic doar in proportie de 30%. Frunzele de telina sunt foarte eficiente contra problemelor articulare, deoarece sunt bogate in flavonoide, cu efecte antiinflamatoare, in vitamina C, in fitohormoni cu efect intineritor. Cura cu telina este foarte importanta si pentru combaterea efectelor secundare nefaste ale corticoizilor, cu care sunt adesea tratate afectiunile reumatice.
* Adjuvant in afectiuni tumorale – studii de laborator au aratat ca anumite substante active din telina, asa-numitii compusi acetilenici, stopeaza cresterea tumorilor. Alte substante din acest zarzavat, cumarinele, au un important rol in prevenirea proceselor de malignizare. Ca atare, se recomanda atat pentru prevenire, cat si ca adjuvant contra acestor afectiuni, consumul de telina proaspata, sub forma de salata, cate 50-70 de grame pe zi.
* Cancer de colon si de rect – un studiu facut in China, la Colegiul de Medicina din Harbin, pe 336 de cazuri de cancer colo-rectal, a aratat ca un consum ridicat de frunze de telina si de ceapa verde, in special, si de zarzavaturi verzi, in general, amelioreaza aceasta forma de cancer. Un rol la fel de important il au – se pare – cele doua vegetale si in prevenirea acestei forme de cancer. Se recomanda, asadar, consumul zilnic de salate de cruditati, asezonate din belsug cu frunze de telina si de ceapa verde.
* Leucemie, limfom malign Hodgkin – se consuma sucul de telina verde, cate 100 ml, de doua ori pe zi, combinat in proportii egale cu suc de radacina de morcov. Sucul se bea foarte proaspat, pentru a impiedica deteriorarea unor substante continute de frunzele de telina, substante care sunt o speranta in tratamentul acestor afectiuni. Studii de medicina experimentala au aratat ca mai multe principii active continute de telina (luteolina si ftalidele) joaca rolul cel mai important, inhiband dezvoltarea tumorilor si inducand apoptoza, adica moartea programata a celulelor canceroase.
* Colesterol – se consuma frunze de telina verde, proaspete, sub forma de salata sau ca adaos la ciorbe ori la tocanite. Concomitent, se tin cure de 56 de zile, timp in care se consuma zilnic, dimineata, un sfert de pahar (50 ml) de suc de frunze de telina. Studii de medicina experimentala au aratat ca la animalele cu hipercolesterolemie indusa, nivelul de colesterol negativ din sange scade cu pana la 20%, atunci cand este administrat un extract apos de telina.
* Obezitate – salatele de cruditati cu multa telina verde sunt un adevarat elixir in tratarea supragreutatii. Aceasta planta are efecte diuretice, ajutandu-ne sa eliminam excesul de apa din tesuturi si ajuta la “arderea” mai eficienta a grasimilor. De asemenea, telina verde consumata zilnic (40-70 de grame) reduce reactivitatea la stres, fiind de mare ajutor pentru combaterea asa-numitelor “accese de foame”, care apar frecvent la obezi, mai ales in conditii de tensiune emotionala, de gol sufletesc, de frustrare afectiva.
* Adjuvant in diabet – se consuma zilnic minimum 50 de grame de frunze de telina, de leustean sau de patrunjel. Toate aceste zarzavaturi sunt bogate in fibre alimentare si in principii active cu efect hipoglicemiant. Aceste zarzavaturi, consumate zilnic, ajuta, de asemenea, organismul sa devina mai receptiv la efectele insulinei.
* Astm, bronsite – se recomanda infuzia combinata de frunze si seminte de telina (se pune, suplimentar fata de reteta initiala, 1 lingurita de seminte, pentru a obtine un litru de preparat), din care se bea cate un litru pe zi, in cure de 14 zile. Telina are efecte antispastice, relaxante, asupra musculaturii netede, ajuta la fluidizarea excesului de mucus si la eliminarea sa de pe caile respiratorii. In medicina traditionala, telina era folosita cu succes si contra tuberculozei pulmonare si a pleureziei.
* Calculi renali – foarte bogata in potasiu si magneziu, telina este un excelent remediu pentru prevenirea calculilor renali. Mai mult, frunzele si radacina sa contin principii diuretice si antiinflamatoare renale, ajutand la eliminarea microcalculilor formati in rinichi si prevenind formarea altora noi. Se recomanda curele de 2 saptamani, timp in care se administreaza in fiecare zi cate un sfert de litru de suc de frunze (obtinut prin metoda prezentata in acest articol) si de radacina (obtinut cu storcatorul electric centrifugal), combinate in proportii egale.
* Calculi biliari – se recomanda, in mod special, consumul frunzelor de telina crude, sub forma de salata sau de zarzavat adaugat in mancaruri. Datorita continutului de fibre alimentare, a efectelor sale de stimulare a evacuarii bilei din colecist (colecistokinetice), telina este un remediu excelent pentru prevenirea litiazei biliare. De asemenea, poate fi folosita pentru eliminarea “malului” din vezica biliara.
* Constipatie – un remediu care in unele cazuri a aratat efecte laxative surprinzator de prompte este infuzia combinata de frunze de telina. Se consuma dimineata, pe stomacul gol, pana la ora 10, jumatate de litru – un litru din acest preparat, in 3-4 reprize. In completarea acestui tratament cu telina, la micul dejun se vor consuma cereale integrale si multe fructe proaspete.
Tratamente externe
* Degeraturi – se face un decoct din doua radacini de telina si dintr-o mana de frunze uscate, care se fierb la foc mic, in 1,5 litri de apa, vreme de 30 de minute. Preparatul se lasa sa se raceasca si se filtreaza. Se fac bai caldute (niciodata fierbinti!), inmuind vreme de 20-30 de minute membrul afectat in decoctul astfel obtinut.
* Inflamatii oculare – se umezeste o bucata de tifon cu infuzie combinata de telina. Compresa se pune peste ochii cu pleoapele inchise, tinandu-se vreme de 1-2 ore (din timp in timp, compresa se mai inmoaie in infuzie, pentru a fi pastrata umeda). Este un tratament adjuvant de medicina traditionala, cu care s-au obtinut rezultate foarte bune contra conjunctivitei si a blefaritei.
PRECAUTII SI CONTRAINDICATII
Frunzele de telina se vor consuma cu moderatie (maximum 5 grame pe zi), in perioada sarcinii, in timp ce semintele de telina sunt total contraindicate in aceasta perioada. Curele de telina pot conduce la aparitia fotodermatitelor (sensibilitate exagerata a pielii la radiatia solara), de aceea, persoanele ce consuma seminte sau frunze de telina in cure intensive nu trebuie sa se expuna la soare puternic fara sa foloseasca creme cu rol de filtrare sau de blocare a radiatiilor ultraviolete.
In foarte rare cazuri, telina poate produce alergii traduse prin urticarie, deranjamente digestive sau catar respirator, caz in care tratamentul va fi intrerupt.